Lean Management.

Lean management richt zich op het weghalen van activiteiten die niet nodig zijn in een bepaald bedrijfsproces. Het is erop gericht om verspillingen uit de processen te halen om zo de klant beter van dienst te kunnen zijn.

Waarom Lean Management?

Lean Management zorgt ervoor dat de menselijke capaciteiten binnen een bedrijf of organisatie op een slimme manier worden ingezet om zoveel mogelijk waarde te creëren voor de klant. Een juiste inzet van Lean Management zorgt voor een efficiëntere organisatie met een constante kwaliteit en een hogere winstgevendheid.

Maar hoe past het werken met 5S schaduwborden dan binnen Lean Management?

De 5S methode is een Lean tool om ervoor te zorgen dat de werkomgeving altijd netjes, opgeruimd en georganiseerd is. Het draagt bij aan een betere veiligheid, betere klanttevredenheid, efficiëntie en medewerkerstevredenheid. De 5S methode zorgt ervoor dat er ook minder verspillingen zijn, denk hierbij aan verspillingen van arbeidstijd, wachten of het zoeken naar informatie, werkmaterialen en gereedschappen.

De 5s methode bestaat uit de volgende 5 stappen:

Naast de 5 stappen zoals hierboven beschreven vinden wij dat de 5S methode niet uit 5 stappen bestaat maar uit 6. 

De 6e stap is namelijk S6: Safety (veiligheid)

Herkenbaar?

U wilt even iets opvegen en bent op zoek naar de handveger en het stofblik. Iedereen gebruikt het maar niemand legt het terug omdat er geen vaste plaats is voor deze materialen. Materialen “slingeren” door de werkplaats wat er ook nog voor kan zorgen dat er een onveilige situatie ontstaat, struikelen,  “een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje”.

Door schaduwborden te plaatsen weet iedereen waar dat ze de werkmaterialen kunnen pakken en heel belangrijk, waar deze ook weer teruggehangen moeten worden! Alles op een vaste plaats. U voorkomt hiermee een hele hoop ERGERNIS en u bespaard heel veel tijd doordat u niet meer hoeft te zoeken.  

Schaduwborden helpen u om optimaal de 5s-methode vanuit het Lean-management toe te passen. Het zorgt voor een veilige, schone en duurzame werkomgeving.

Heeft u vragen?

Neem dan nu contact met ons op voor maatwerk advies en bel: